WAT IS PTSS?
De video die hieronder wordt getoond kan je heftig prikkelen, wees hierop voorbereid.
PTSS (Posttraumatische stressstoornis)
PTSS kan op elk moment van je leven alsnog gebeuren. Dit heb je zelf niet in de hand. Als je bijvoorbeeld iemand verliest waar je heel erg veel van houdt kunnen dan zomaar, vanuit het niets, ineens zeer ernstige vormen van PTSS klachten op gaan treden. Het hoeft dus niet persé een trauma (slechte / niet fijne ervaring) te zijn vanuit je jeugdjaren. Echter kunnen wel allerlei andere oorzaken een aanleiding zijn geweest tot PTSS klachten waar jij je tot heden nog niet van bewust was. De video die hierboven wordt getoond kan je dus ineens heftig prikkelen, omdat er iets in jouw onbewustzijnsveld is aangeraakt.
Traumatische gebeurtenis
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je dus daarna zeer ernstige PTSS (posttraumatische stressstoornis) gaan ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je blijft achtervolgen met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. Gelukkig is PTSS vaak goed te behandelen wanneer je de juiste 'UIT' knopjes weet te vinden.
PTSS door seksueel misbruik
Als je op jonge leeftijd voor een langere
periode iets ergs meemaakt, kun je complexe posttraumatische
stressstoornis krijgen (c-PTSS) krijgen. Bijvoorbeeld als je lange tijd
seksueel misbruikt bent, lichamelijk of geestelijk mishandeld bent, of
als er niet goed voor je gezorgd is.
Informeer jezelf verder wanneer je hier meer over wilt weten. Dit is de eerste stap die jij kunt doen in je eigen Transformatieproces van verwerken, helen, loslaten en een nieuw leven opbouwen.
Meer informatie: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/ptss/
Flash-backs
Wanneer je iets heel naars hebt meegemaakt in
je jeugd of op een later moment kunnen deze nare herinneringen soms
boven komen na een trigger (flash-backs). Deze flash-backs komen na het
prikkelen ervan steeds terug in je gedachten of dromen, je kunt het
op dat moment niet tegenhouden of stoppen. Angst, huilen, boosheid en
verwardheid zijn vaak de eerste symptomen.
Het hebben van PTSS geeft heftige emoties: je bent bang, boos en/of
verdrietig. Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als deze 2 dingen voor je kloppen: De klachten zijn heel heftig en gaan niet vanzelf weg.
Wat is DIS en wat is de oorzaak?
In het kort gezegd: Het gevoel 'los te raken van uzelf of van uw omgeving' heet dissociatie. Dingen die u dan bijvoorbeeld merkt: De tijd lijkt veel sneller of langzamer te gaan dan normaal. U vergeet (belangrijke) dingen die u heeft meegemaakt. Wat is de oorzaak van DIS? Een dissociatieve stoornis wordt altijd in verband gebracht met langdurige traumatische gebeurtenissen in de jeugd zoals mishandeling, seksueel misbruik, een groot verlies of een ernstige lichamelijke aandoening.
Klik hier voor meer info over DIS.
Wanneer je PTSS of DIS ervaart heb je dringend hulp nodig!
Er zijn verschillende vormen van hulp die je kunt krijgen. Maar lees eerst alles eens rustig door op dit platform en neem dan een goed besluit door iemand te bellen bijvoorbeeld. Jij bent zelf de positieve verandering in je leven door de eerste stap te zetten voor hulp.
Boodschap voor jou
Zowel kinderen, jeugdigen als volwassenen kunnen bij ons GRATIS een eerste gesprek of (therapie)sessie krijgen met een vertrouwenspersoon of therapeut, om te ervaren of deze manier voor jou goed aanvoelt om je emoties onder controle te krijgen die je trauma's tot heden veroorzaakten.
Mogelijkheden voor hulp
Informeer jezelf over de hulp of ondersteuning die nu het beste bij je past.
(Of laat iemand anders even meekijken voor jou...)